Het Parool : van Malika Sevil
Wereldwijd wordt 40 procent van de insecten met uitsterven bedreigd, blijkt uit nieuw onderzoek. Daarmee stort de hele voedselketen in. 'Zonder insecten geen fruit.'
nsecten, misschien wel de meest ondergewaardeerde wezens ter wereld, vormen de ruggengraat van de aarde. Liefst 60 procent van de wilde planten heeft insecten nodig voor hun bestuiving, 80 procent van de vogels eet insecten.
"Geen voedselketen zonder insecten," zegt plantenecoloog en insectenonderzoeker Hans de Kroon van de Radboud Universiteit. "En zonder insecten ook geen appels en peren aan onze fruitbomen."
Insecten, kortom, houden de natuur in balans. Nu blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sydney, waarbij 73 internationale publicaties over de insectenstand werden geanalyseerd, dat 40 procent van de insectensoorten snel in aantal afneemt.
Trede in de voedselketen
Ze worden met uitsterven bedreigd en verdwijnen, als we zo doorgaan, voorgoed. Het onderzoek valt samen met de bekendmaking dat minister Carola Schouten van Landbouw steun geeft - ook financieel - aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, dat de soortenrijkdom in Nederland wil verbeteren. Een goede zaak, zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan de Wageningen University. "De terugloop van insecten duurt al decennia en wordt steeds groter."
Studie na studie maakt duidelijk hoe 'bijzonder ernstig' de situatie is. Hij wijst op een onderzoek dat vorig jaar in Costa Rica is gepresenteerd. "Aangetoond werd dat het aantal insecten in veertig jaar drastisch is afgenomen. Maar het aantal vogels die insecten eten, is óók sterk verminderd. Zaadetende vogels zijn niet in aantal afgenomen." Als de insecten verdwijnen, is dat meteen ook een klap één trede hoger in de voedselketen: de insecteneters.
De Australische onderzoekers wijzen meerdere oorzaken aan voor de teruglopende insectenstand: het groen waar ze goed in gedijen, maakte plaats voor stenen of landbouwgrond. Het gebruik van pesticiden en mest is schadelijk, zeggen de deskundigen, en verder speelt ook het klimaat een rol, al is dat vooral het geval in tropische gebieden. "Als het warmer wordt, verhuizen insecten naar koudere gebieden," zegt De Kroon. "Zo verhuist de tijgermug onze kant op. Niet iets om gelukkig mee te zijn."
Tussen de groenten
Er zijn drastische maatregelen nodig om het tij te keren, zegt Dicke. "Zet de bermen vol met mooie bloemen waar insecten van houden." Een ander plan is volgens Dicke om de landbouw zo in te richten dat deze bijdraagt aan biodiversiteit. Tussen de groenten zouden bijvoorbeeld stroken bloemen kunnen worden geplant waar nuttige insecten op afkomen die schadelijke insecten opeten. "Daar wordt onderzoek naar gedaan, met veelbelovende resultaten."Het vliegt, kruipt en we kunnen ze niet missen